DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Hatası Nasıl Çözülür?

 DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatası adından da anlaşılacağı üzere DNS'den kaynaklanmaktadır. 

Bu hatanın birçok sebebi olabilir. Bu yazımızda Siber Güvenlik Blogu olarak herhangi bir siteye girmeye çalıştığınızda karşınıza çıkan sinir bozucu bu hatayı çözmenin yöntemlerini göstereceğiz.

Bu hatanın birden çok sebebi olabilir. DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Hatasına sebep olabilecek başlıca nedenler şunlar:


  • Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Yazılımları
  • VPN 
  • Tarayıcı Eklentileri
  • Zararlı Yazılımlar
  • İSS'den (İnternet Servis Sağlayıcısı) kaynaklı sorunlar



Bu sebepler DNS ayarlarınızın değişmesine, bozulmasına ve hata vermesine sebep olabilecek ana etkenlerdir.

Öncelikle bu hatanın nedenlerini kavrayabilmeniz için DNS yani Domain Name System kavramını kısaca özetleyelim:

DNS: 

DNS, açılım olarak “Domain Name System” yani Alan Adları Servisi. Host isimlerini IP adresine çevirir. Örneğin bir web sitesine girmek istediğinizde o sitenin domain adını, örnek olarak siberguvenlikblogu.com, girerek ziyaret edersiniz ancak arka planda DNS sunucular IP adresi ile işlemler yapmaktadır. Bu sayede bir web sitesine girmek için o sitenin IP adresini ezberleyip manuel bir şekilde girmek yerine, domain ismi kullanılarak pratik ve kolay bir şekilde ziyaret sağlanır. DNS aslında bizler için çok önemi olan bir sistemdir. 


Bu hatadan kısa yolda kurtulmak için WiFi sekmesinden bağlı olduğunuz ağı unut diyip tekrar bağlanabilirsiniz. İlk olarak bu işlemi denedikten sonra, olumlu sonuç alamazsınız bu hataya sebep olabilecek diğer nedenleri ve çözümlerini inceleyebilirsiniz.

Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Yazılımları Kaynaklı Hatalar:

Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Programları zararlı içerikleri engellemek için Web-Sitelerini açmadan önce inceleme yaparlar ve filtrelerler. Sakıncalı Gördükleri DNS adreslerini engelleyerek bu hataya sebep olabilirler. Güvenlik Duvarınızın ve Anti Virüs Yazılımınızın ayarlarını gözden geçirerek bu hatanın önüne geçebilirsiniz.

VPN Kaynaklı Hatalar:

VPN internette gezinirken gizliliğiniz arttırır. Bu yazımızda VPN hakkında detaylı olarak bilgiler verdik. VPN ağları DNS adreslerinizi değiştirir. VPN kullanımı sırasında DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatasıyla karşılaşabilirsiniz. 


Tarayıcı Eklentileri Kaynaklı Hatalar:

Tarayıcı eklentileri düşündüğünüz kadar masum olmayabilir. Bazı tarayıcı eklentileri de DNS ayarlarınızla oynayarak DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatasına sebep olabilir. Şüpheli eklentileri devre dışı bırakmak veya doğrudan kaldırmak gerekir.


Zararlı Yazılımlardan Kaynaklanan Hatalar:

Bilgisayarınıza girmiş herhangi bir zararlı yazılım DNS ayarlarınızla oynayabilir hatta komple kullanılamaz hale getirebilir. Zararlı yazılımlardan kaynaklanan hatayı çözmek için ise sağlam bir Anti Virüs yazılımı ile cihazınızı tarayabilirsiniz ve virüsleri temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda format atmak da virüsler için kolay ama etkili bir çözümdür.


İSS'den (İnternet Servis Sağlayıcısı) kaynaklı sorunlar:

Tüm çözümlerin işe yaramadığından veya sebeplerin olmadığından eminseniz İSS'nizden kaynaklı bir hata olabilir. Bunu çözmek için de İSS'nizi arayıp durumu bildirebilirsiniz. Eğer sorun İSS'den kaynaklıysa çözeceklerdir.


DNS Ayarlarınızı Sıfırlayabileceğiniz (temizleyebileceğiniz) komut:

Windows Komut satırına sırasıyla;

ipconfig /flushdns
ipconfig /release
ipconfig /renew
exit
komutlarını yazarak DNS adreslerinizi temizleyebilirsiniz.

1 Yorumlar

Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski