Birisi IP Adresiniz İle Ne Yapabilir?

 İnternet ortamında çokça söz edilen bir konu olan IP'niz ele geçirildiğinde onunla ne yapılabileceğidir.


Siber Güvenlik Blogu olarak uzun bir aradan sonra yayın hayatımıza bu konu ile devam ediyoruz. Öncelikle konuya girmeden önce IP adresinin ne olduğundan bahsetmek istiyorum.




Aslında bu çok karmaşık bir konu ancak en basit tabirle ve yüzeysel olarak anlatacağım; IP Adresi Nedir?:


IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adresdir. İşte bu noktada bilgisayarınızın haberleşme aracı diyebiliriz. En baştan söylemek gerekirse Hassas ve paylaşılmaması gereken bir bilgidir



Peki IP adresi nasıl korunur?:


Public IP adresimizin (diğer kişilerin uzaktan erişebileceği) gizliliği için başlıca yapabileceklerimizi şöyle sıralayabiliriz.

  1. Öncelikle ve en önemlisi bilmediğimiz şüpheli olan bağlantılara tıklamamak, bunlar Phishing amaçlı gelen mailler olabilir tanımadığımız birinden gelen bir mesaj olabilir her şekilde şüpheli ve bilmediğimiz bağlantılardan uzak durmak gerekir.
  2. Aynı şekilde şüpheli ve güvenmediğimiz uygulamaları bilgisayarımıza ve mobil aygıtımıza yüklemememiz gerekir.
  3. VPN/VDS gibi sanal sunucuları kullanabilirsiniz.
Bunları yaparak genel olarak IP adresinizin gizliliğini büyük ölçüde koruyabilirsiniz.


Şimdi ise IP adresinizin Hackerlar veya başka kötü kişiler tarafından ele geçirildiği takdirde neler yapabileceklerine gelelim:


  • 1:DDoS saldırısına hedef olabilirsiniz.

Hackerler'in çok kullandığı yöntemlerden biri olan DDoS saldırısı temelinde hedef IP üzerine paketler ve istekler yollanmasıyla gerçekleşir IP'niz ele geçirildiği takdirde en olası senaryolardan birisi DDoS saldırısına kurban gitmesidir. Bu saldırı geçici ancak uzun süreli olabilecek internetteki yavaşlamalar ve çökmelerle sonuçlanabilir



  • Hacklenebilirsiniz.
Bu en olası olmayan durum olsa da olması mümkün olan bir şeydir. Bazı güvenlik açıkları kullanılarak Public IP'niz üzerinden sisteminize sızılabilir ve ağınıza bilgisayar solucanı (worm) sokulabilir.

  • IP adresiniz sahiplenilebilir.
IP adresiniz Proxy olarak başkaları tarafından kullanılabilir. Aslında bu da çok karmaşık bir yapıdır VPN ve Proxylerin hemen hemen çalışma yöntemi aynıdır. Bu konuya başka bir yazımızda daha ayrıntılı olarak değinebiliriz. 


Sizinle uğraşmaya çalışan birileri yoksa veya hedefte olan bir kişi değilseniz bu seneryolar genelde ortaya çok fazla çıkan durumlar değildir. 

Sonuç olarak IP adresinizin ele geçirilmesi çok önemli ve endişelenilecek bir durum değildir. Zaten Public IP adresi bunun için vardır. Bilgisayarınızın IP adresi daha önemlidir onun da zararlı yazılım bulaşması haricinde ele geçirilmesi oldukça zordur. 

Tabiiki bu konular çok detaylı ve ayrıntılı biz burada Siber Güvenlik Blogu olarak herkesin anlayabileceği ve olabilecek en yüzeysel bir biçimde anlatmaya çalıştık.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski