Kali Linux Root Kullanıcısını Aktif Etme

 Root Ayarı Nedir: 

Root Yetkisi, Kali Linux gibi Linux Tabanlı işletim sisteminde Root, yani en yetkili kullanıcı yetkidir. Yani sistemdeki her şeye sınırsız erişim hakkına sahip olmaktır.


Bu yazımızda, göstereceğimiz şey ise; Kali Linux 2020.1 sürümünden itibaren Root kullanıcısı, otomatik olarak kurulurken ayarlanmamaktadır. Bu da en basit komutu çalıştırmak için bile, örnek verecek olursak "ifconfig" gibi komutları kullanmak için "sudo" komutuna ihtiyaç duymamıza sebep oluyor. Ardından ise ayarladığınız kullanıcı şifresini girmeniz gerekiyor. Bu durum, belli bir süre sonra sinir bozucu bir hal alıyor. Bu durumdan kurtulmak için vereceğimiz komutu bir defa kullandıktan sonra, kendi kullanıcı hesabınızın dışında Root Kullanıcı hesabını aktive edip Root kullanıcısıyla giriş yapabileceksiniz. 



sudo passwd root


Komutuyla aslında zaten kaldırılmayan ama Kali Linux'u kurarken şifresi oluşturulmayan Root hesabının şifresini ayarlıyoruz. Sizden sudo komutunu kullandığınız için kullanıcı şifrenizi isteyecektir. Şifreyi doğru girdikten sonra, Root hesabının şifresini ayarlayacaksınız. Şifreler gözükmeyecektir, bu bir güvenlik önlemi; terminalde şifreler gözükmez. 


Sonrasında kullanıcı değiştir bölümüne girin ya da sistemi yeniden başlatın ve Root kullanıcısıyla giriş yapın. Artık hiçbir komutu kullanmak için "sudo" komutunu ve şifre kullanmayacaksınız. Sisteminizde tam yetkiye sahip olacaksınız.

1 Yorumlar

Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski