Twitch Bit Dolandırıcılığı!

 Twitch Bit Dolandırıcılığı! Hakkında Her Şey #TemizTwitch


Geçtiğimiz Aylarda twitch.com ,Dünyanın en büyük canlı yayın platformlarından birinin, veri tabanı hacklendi ve sızdırıldı. Sızdırılan veri tabanı içerisinde yayıncıların aylık ve yıllık kazançlarını içeren çok sayıda veri de bulunmakta işte olay da tam burada patladı Siber Güvenlik Blogu olarak tüm gerçekleri ve hiçbir yerde olmayan olayları anlatacağımız bu yazımıza hoş geldiniz. 



Twitch'in hacklenmesi:

Geçtiğimiz aylarda, ismi bilinmeyen bir bilgisayar korsanı Twitch'in kaynak kodunu, müşteri listesini ve kazançları içeren bir veri tabanının hacklediği ve internete sızdırdığı ortaya çıkmıştı. Ardından Twitch  yaptığı açıklamada hacklendiğini doğruladı. Sızdırılan 125 GB'lik bilgiler arasında Twitch'te 2019 yılından bu yana yayıncıların kazançları bulunuyor.


Twitch Bit Nedir:

Bitler Twitch'te satın alınabilen sanal ürünlerdir. Bit ile "Cheer yapmak", Twitch sohbeti üzerinden yayıncılara desteğinizi göstermenin ve yardımcı olma yoludur. "Cheer", Bit kullanılan sohbet mesajıdır.



Evet kısa bilgilerden sonra asıl olayımıza gelebiliriz. Twitch Bit Dolandırıcılığı burayı vurgulamak istiyorum çünkü bazı kaynaklarda "Twitch Fake Bit Dolandırıcılığı" olarak geçmekte bu bitler kesinlikle fake (sahte) değildir ve kredi kartı dolandırıcılarının kurbanlarının kartlarını kullanarak yaptığı gerçek satın alımlarıdır.


Kredi Kartı Dolandırıcıları: 


Genel olarak buradaki kredi kartı dolandırıcılığı, direkt düşünüldüğü üzere bir kredi kartı çalmak üzere  kapkaç gibi yöntemlerle kişilerin kredi kartlarının çalınması olarak düşünülmemelidir. Bilgisayar korsanları çok büyük bir suç işleyerek büyük boyutta kredi kartı verisi olan şirketlerin (sigorta şirketleri vb.) hackleyerek tek seferde binlerce hatta on binlerce kredi kartını çalabilmekte. Evet maalesef böyle bir şey mümkün ve bu tür saldırılar çok sıklıkla yapılmakta.



Yani kredi kartı sahibinden habersiz bir şekilde çalındığının farkında bile olmadığı bu kartlarla dolandırıcılar arası bir ticaret dönmekte. yüzlerce kredi kartı tek seferde satılmakta bu kartlarla alış-verişler yapılmakta. İşte Twitch Bit dolandırıcılığı da bu çalıntı kredi kartlarıyla yapılmakta.



Twitch Bit Dolandırıcılığı:

Dolandırıcılar çalıntı kredi kartlarını kullanarak, Twitch üzerinden yukarıda bahsettiğimiz "Bit gönderme" olayını yapmakta. Buradaki yöntem ise şu yayıncıyla anlaşarak, örnek vermek gerekirse yayıncıya 10,000 Dolarlık bir bit gönderimi yaparak bu bağıştan ise 5,000 Doları geri kendi hesaplarına alarak bu dolandırıcılığı yapmakta yani burada hem yayıncı hem de dolandırıcılar büyük bir şekilde kar etmekte. Sonuç olarak çalıntı parayı aklayarak hem yayıncı burada büyük karlı çıkmakta hem de dolandırıcılar büyük karlı çıkmakta.

Neden Twitch ? :

Peki bu dolandırıcılığın yapıldığı platform neden Twitch, gelelim bu soruya aslında çok basit bir cevabı var. 3D gibi güvenli ödeme sistemlerinin bu platformda olmayışı. Yani dolandırıcılar sadece kartın üzerindeki bilgileri kullanarak ,herhangi bir sms onayı vb. gerekmeden, ödeme yapabilmekte. Bu ödemelerle de yukarıda anlatılan dolandırıcılık yapılmakta.




Bu dolandırıcılık Nasıl Ortaya Çıktı:

Üstte bahsettiğimiz Twitch'in Hacklenmesi olayıyla doğrudan ilgisi bulunmakta, sızdırılan veri tabanından edinilen bilgilere göre şüpheli olan yayıncıların gelirlerinde abone olmayana kullanıcılardan gelen yüksek miktarda kazanç bulunmakta. Bunun fark edilmesinden sonra tüm yayıncılar incelendikten sonra 2400 Türk yayıncının bu şekilde anormal gelire sahip olduğu ortaya çıktı. Bazı Twitter hesaplarında bu gelir tablolarını ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz.

Bu olay ortaya çıktıktan sonra birçok yayıncı, bu yaptığından pişman olduklarını ve bazıları ise yayıncılığı bırakma kararı aldıklarını açıkladılar.

2.400 Türk yayıncı karışmış olduğu ve 1 yıl içinde 9,5 Milyon Dolar gibi bir para aktarımının gerçekleştiği bu olay gerçekten çok büyük bir dolandırıcılık örneği. 

Konuyla ilgili dolandırıcıların, bize ulaşan, bazı paylaşımları ise şöyle;

3 Yorumlar

Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski