Ransomware Nedir?

 Ransomware Nedir?


Ransomware: Fidye yazılımı, önemli kişisel verilere izinsiz bir şekilde erişme, bu verileri yayınlama ve silme tehditlerinde bulunarak, kurban kişiye isteklerini yapması için zorlayan bir zararlı yazılım türüdür.

Ransomware, yani fidye yazılımı hedef sistemlerdeki dosyalara erişimi bir şekilde engelleyen ve kısıtlayan kötü amaçlı yazılımlardır. Yeniden erişim hakkı elde edebilmemiz için genellikle Bitcoin gibi kripto paralar ile ödemese talep edilir.



Bu zararlı yazılım temelinde dosya şifreleme ve özel bir şekilde dosya uzantısını değiştirerek dosyalara erişim engeli koyma prensibiyle çalışır. Dosyalara konulan şifreler ve değiştirilen uzantılar Ransomware yazılımını programlayan kişiler ya da siber güvenlik şirketleri tarafından düzeltilebilir ve eski haline getirilebilir. 



Ransomwareler Nasıl Yayılır


Ülkemizde, son dönemlerde genellikle; sahte e-fatura içeren e-maillerle bilgisayarlara bulaşmakta. Bir bilgisayar solucanı gibi ağ içerisindeki diğer bilgisayarlara ve sistemlere de bulaşmakta. Ülkemizde en yaygın Fidye Virüsü CryptoLocker adlı yazılım. Öyle ki resmi devlet dairelerinin sitelerinde bu Fidye virüsünden kurtulmanın yollarını içeren makaleler paylaşılmakta.




Ransomware'den Etkilenen Dosyalar Nasıl Kurtarılır


Şifrelenen ve uzantısı değiştirilen dosyaların büyük bir kısmını geri eski haline getirmek mümkün. Bunun için siber güvenlik şirketlerinin, hackerlere para ödemenize gerek kalmadan dosyalarınızı kurtarmaya yarayan yazılımları var. Her farklı uzantı ve şifreleme yöntemi için farklı bir yöntem kullanıldığından birçok fidye yazılım çözme yazılımı var. 



Kaspersky'ın çoğu fidye yazılımının çözümü olan Ücretsiz Fidye Yazılımı Çözüm Araçlarına bu linkten ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkan arama kutusuna, şifrelenmiş dosya uzantısını girdiğinizde size o Ransomware için oluşturulmuş; çözüm araçlarını ücretsiz bir biçimde kullanmanıza olanak sağlamakta.



Dünya Çapında Büyük Fidye Virüsü Saldırıları


Windows işletim sistemlerini hedef alan WannaCry gibi fidye virüsleri virüsü dünya üzerinde küresel bir kriz yaşattı. Neredeyse tüm ülkeleri etkileyen bu Fidye Virüsleri yüzünden büyük şirketler milyarlarca dolar kaybetti. Ülkemizde de büyük şirketlerin hackerlere Fidye Virüsleri için büyük paralar ödedi. Bazı Fidye Virüsleri için ülkelerin istihbarat teşkilatları bile devreye girdi.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski